Μουσική

Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΕΡΓΑ BARTOK & VIVALDI

23 July 2020 Στο πλαίσιο του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ, μία μοναδική συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού!

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης μας υποδέχεται στο φετινό φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου με τα φημισμένα της έγχορδα, παρουσιάζοντας δύο σημαντικά έργα. Το πλούσιο σε αντιθέσεις ''Ντιβερτιμέντο για ορχήστρα εγχόρδων'' του Μπέλα Μπάρτοκ, υπό τη μουσική διεύθυνση της Ζωής Τσόκανου και το διαχρονικό αριστούργημα του Αντόνιο Βιβάλντι «Οι Τέσσερις Εποχές», με μαέστρο και σολίστα τον διεθνούς φήμης βιολονίστα Σίμο Παπάνα.

To''Ντιβερτιμέντο'' ολοκληρώθηκε το 1939 και αποτελεί το τελευταίο έργο που συνέθεσε ο Μπάρτοκ, λίγο πριν εγκαταλείψει την Ουγγαρία για τις ΗΠΑ, λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της απέχθειάς του για το Ναζιστικό Καθεστώς. Ο κορυφαίος δημιουργός συνδυάζει αριστοτεχνικά το νεοκλασικό ύφος με πρωτοποριακά στοιχεία του μοντερνισμού, ενισχύοντας τους καθιερωμένους από την εποχή των κοντσέρτων γκρόσι διαλόγους των εγχόρδων με ευφάνταστες εκφραστικές πινελιές, δυναμικές αντιπαραθέσεις και απροσδόκητες εναλλαγές ρυθμού.

Η The Artbassador, προμήθευσε την Ορχήστρα με το μουσικό υλικό του έργου ''DIVERTIMENTO FOR FULL STRING ORCHESTRA'' από τον Εκδοτικό Οίκο BOOSEY & HAWKES, Αγγλίας.