Μουσική

EUROPERAS 1 & 2 του John Cage

05 March 2020- 07 March 2020 ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ - ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Η Εθνική Λυρική Σκηνή γιορτάζει τα 80 χρόνια από την ίδρυσή της και  παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την εμβληματική μετα-όπερα Europeras 1 & 2 του πάπα της αβανγκάρντ Τζων Κέιτζ .

Έργο ανατρεπτικό, παίρνει το όνομά του από τις λέξεις «Europe» και «Opera», υποδηλώνοντας το περιεχόμενό του και ηχώντας σαν «Your Opera». Με μία ιδιοφυή σύνθεση, ο Κέιτζ παρουσιάζει ένα εξαιρετικό σύνολο από άριες και ντουέτα  που ακούγονται ταυτόχρονα με μουσικά αποσπάσματα, από 64 ευρωπαϊκές όπερες του παρελθόντος,  από τον Γκλουκ μέχρι τον Πουτσίνι.

Πρόκειται για ένα μοναδικό οπερατικό κολάζ διάρκειας 135 λεπτών, από 105 άριες, 5 ντουέτα και 1.942 μουσικά αποσπάσματα από 64 όπερες, 101 αποσπάσματα ηχογραφήσεων και 112 σκηνες, που αναιρεί την παράδοση της όπερας ως είδους και συνιστά μια δοξαστική  όσο και  καυστική ματιά στο οπερατικό ρεπερτόριο του 18ου και 19ου αιώνα. Τα μυθικά πρόσωπα των έργων κυκλοφορούν μέσα σ’ αυτό το οπερατικό εργοτάξιο ντυμένα με παράταιρα κοστούμια, κάνουν παράξενα πράγματα, κανείς δεν τα συνοδεύει,παρ’ όλα αυτά τραγουδούν. Όλα αποδομούνται και αναδομούνται στις Europeras 1 & 2, οι άριες μόνο παραμένουν ανέγγιχτες. Το τραγούδι παραμένει το βασικό συστατικό της όπερας του Κέιτζ και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος:

           «Για διακόσια χρόνια οι Ευρωπαίοι μάς έστελναν τις όπερές τους. Τώρα τους τις στέλνω πίσω»

Ειδικά για την παρουσίαση του Europeras 1 & 2 θα γίνει χρήση ολόκληρης της πλατείας της Εναλλακτικής Σκηνής.Οι θεατές θα παρακολουθούν το έργο και θα κινούνται ελεύθερα στους 2 εξώστες, απολαμβάνοντας τη σκηνική δράση από διαφορετικές γωνιές κι έτσι θα βιώσουν μια σπάνια οπερατική εμπειρία. Ο καθένας θα δει τη δική του εκδοχή των Europeras 1 & 2 ή Your Operas, όπως ονόμασε την όπερά του ο Τζων Κέιτζ.

Στην παράσταση της Εναλλακτικής Σκηνής τη μουσική διεύθυνση της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρα Νέων (ΑΣΟΝ) και των «Νέων της Όπερας» έχει αναλάβει ο αρχιμουσικός Μιχάλης Παπαπέτρου ενω τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ζωή Χατζηαντωνίου.

Η The Artbassador προμήθευσε την Ορχήστρα με το μουσικό υλικό του έργου, από τον Εκδοτικό Οίκο C.F.PETERS LTD & CO KG.