Μουσική

H ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ

24 April 2015- 30 April 2015 Μπαλέτο Γιόχαν Στράους ο νεότερος Χορογραφία Ρενάτο Τζανέλλα

Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει το μοναδικό μπαλέτο του Γιόχαν Στράους του νεότερου σε χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για έξι παραστάσεις.

Δεν είναι ευρέως γνωστό ότι προς το τέλος της ζωής του ο Γιόχαν Στράους ο νεότερος, ο  γνωστός μας «βασιλιάς του βαλς», συνέθεσε μουσική για μπαλέτο. Δυστυχώς ο συνθέτης πέθανε το 1899 πριν την πρεμιέρα του έργου το 1901. Το έργο ολοκλήρωσε ο συνθέτης Γιόζεφ Μπάγερ.

H παραγωγή της Σταχτοπούτας του Γιόχαν Στράους του νεότερου, την οποία παρουσιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 24, 25, 26, 28, 29, 30 Απριλίου 2015, δημιουργήθηκε το 1999 για το Μπαλέτο της Κρατικής Όπερας της Βιέννης. Αφορμή στάθηκαν η συμπλήρωση εκατό χρόνων από το θάνατο του συνθέτη, αλλά και η συμπλήρωση ογδόντα χρόνων από το 1919, τελευταία χρονιά κατά την οποία το συγκεκριμένο μπαλέτο παρουσιάστηκε στην Κρατική Όπερα της Βιέννης για την οποία το συνέθεσε ο Στράους. Τα σκηνικά και κοστούμια της εντυπωσιακής αυτής παραγωγής φέρουν την υπογραφή του θρύλου της Γαλλικής μόδας Κριστιάν Λακρουά.

Την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής διευθύνει ο αρχιμουσικός Ηλίας Βουδούρης. Τη χορογραφία ερμηνεύουν οι πρώτοι χορευτές, οι σολίστ, οι κορυφαίοι και το Corps de Ballet της ΕΛΣ.

Η The Artbassador προμήθευσε την Ορχήστρα της ΕΛΣ με το μουσικό υλικό για λογαριασμό του εκδότη SCHOTT MUSIC.

Περισσότερες πληροφορίες για το μπαλέτο της ΕΛΣ θα βρείτε εδώ.