Μουσική

Μίκη Θεοδωράκη ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ και ΣΥΜΦΩΝΙΑ αρ. 1

14 July 2015 ΗΡΩΔΕΙΟ – ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θέλοντας κι εκείνη με τη σειρά της να τιμήσει τον Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος φέτος συμπληρώνει τα 90 του χρόνια (γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου 1925), παρουσίασε σε συνεργασία με το Ελληνικό Φεστιβάλ, το μεγαλειώδες έργο του συνθέτη «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» καθώς και την μεγαλόπνοη «ΣΥΜΦΩΝΙΑ αρ. 1», στο Ηρώδειο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών 2015.

Συμμετείχε η χορωδία του Δήμου Αθηναίων, η χορωδία του Ε.Μ.Π. και η χορωδία «Μελωδοί» . Σολίστες ο Γιώργος Νταλάρας ως λαϊκός τραγουδιστής, ο Δημήτρης Πλατανιάς βαρύτονος και ο Άκης Σακελλαρίου αναγνώστης. Την Κ.Ο.Α διεύθυνε ο Λουκάς Καρυτινός.

Το έργο του μεγάλου μας συνθέτη επηρεάστηκε βαθιά από την μεταπολεμική ιστορία του τόπου μας αλλά και έβαλε την ανεξίτηλη σφραγίδα του στην ιστορία και τον πολιτισμό μας. Τα έργα του όποτε και όπου παρουσιάζονται μας αναζωογονούν και μας επανασυνδέουν με ήχους, μελωδίες, συναισθήματα τα οποία είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορικής και αισθητικής ταυτότητας του ελληνικού λαού.

Η The Artbassador, προμήθευσε την Ορχήστρα και Χορωδία με το μουσικό υλικό του ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ για λογαριασμό του εκδότη SCHOTT MUSIC και με το μουσικό υλικό για την ΣΥΜΦΩΝΙΑ αρ. 1 από τον εκδότη BREITKOPF & HAERTEL.