Ο Rudolf Barshai και η  10η Συμφωνία του Mahler: Η διά βίου αναζήτηση για μια νότα

Τώρα διαθέσιμο και σε DVD το ντοκιμαντέρ του Oleg Dorman για τον Rudolf Barshai, με τίτλο "Rudolf Barshai: Η Νότα - Η διά βίου αναζήτηση για μια νότα,” όπου, μεταξύ άλλων, ο Barshai μιλά για την ολοκλήρωση του συμφωνίας του Mahler αρ. 10.

 

Ο Bernt Feuchtner αναφέρει για τον Barshai: "Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ο Rudolf Barshai διηύθυνε με την Ορχήστρα της Αυστριακής Ραδιοφωνίας την 10η του Mahler στη Βιέννη και το Μονπελιέ. Σύντομα ανακάλυψε ότι η έλλειψη ικανοποίησης που ένιωθε δεν μπορούσε να αρθεί με μερικές διορθώσεις, εδώ και εκεί. Η αλλαγή κάποιων λεπτομερειών του φαινόταν άσκοπη: Ένιωσε ότι έπρεπε να κάνει τη δική του αναθεώρηση - διασκευή. [...].

 

Τέτοιας μορφής εκλεπτύνσεις, οι οποίες φυσικά καθορίζουν ουσιαστικά και συνολικά τη μουσική φόρμα, θα μπορούσαν καταρχήν να γίνουν εμφανείς μόνο σε έναν μουσικό όπως ο Rudolf Barshai, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στην ερμηνεία της μεγάλης Ευρωπαϊκής συμφωνικής παράδοσης και έζησε με τη μουσική του Μάλερ για αρκετά χρόνια."

 

Διαβάστε στο blog της Universal Edition το πλήρες κείμενο του Feuchtner και ακούστε ένα απόσπασμα με τον Barshai να διευθύνει την ορχήστρα νέων της Deutsche Philharmonie.