Μουσική

POWDER HER FACE του Thomas Adès

25 October 2019- 09 November 2019 ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ-ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 25,27,31 Οκτωβρίου & 2,7,9 Νοεμβρίου 2019

Τολμηρή και ανατρεπτική, η σπουδαία  σύγχρονη όπερα Powder her face  του πολυβραβευμένου, «τρομερού παιδιού» της βρετανικής μουσικής Τόμας Άντες έρχεται για πρώτη φορα στην Ελλάδα, στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ για να καθηλώσει το κοινό.

Σκάνδαλο στη ζωή αλλά και στη σκηνή, το Powder her face ειναι η όπερα με την «πιο τολμηρή άρια που γράφτηκε ποτέ». Bασίζεται στην πολυτάραχη ζωή της δούκισσας Μάργκαρετ Κάμπελ του Αργκάιλ,  η οποία το 1963 σόκαρε το κοινό της Αγγλίας με τις ερωτικές της ακρότητες.Η τολμηρή ιστορία της απεικονίζεται μοναδικά μέσα από τη μαγευτική μουσική του χαρισματικού συνθέτη Thomas Adès - και το λιμπρέτο του Philip Hensher. Mεσα από την ευρήτητα της μουσικής του γλώσσας,  ο ιδιοφυής συνθέτης συνδυάζει αριστοτεχνικά στη μουσική του Powder her face ετερόκλητες επιρροές. Τα καμπαρέ του Κουρτ Βάιλ, η τζαζ και τα τάνγκο του Άστορ Πιατσόλα συναντούν τον Άλμπαν Μπεργκ και τον Ίγκορ Στραβίνσκι σε ένα έργο που έχει γράψει τη δική του ξεχωριστή ιστορία, πολυεπίπεδο και καθηλωτικό γεμάτο σαρκασμό, πικάντικες ερωτικές σκηνές και απελευθερωτικό χιούμορ.

Για τον ΄Αντες  «τον βιρτουοζο των άκρων», όπως τον χαρακτήρισε το περιοδικό The New Yorker ,το δημιούργημά του  είναι «μία όπερα για μια γυναίκα που τελικά παγιδεύεται σ΄ εναν κόσμο αρωμάτων, φαντασίας και ανάμνησης»

Σε αυτή τη μεγάλη παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, τη μουσική διεύθυνση του εξαιρετικού συνόλου σύγχρονης μουσικής Ergon Ensemble σε ένα έργο υψηλών μουσικών και φωνητικών απαιτήσεων, έχει αναλάβει ο αρχιμουσικός Νίκος Βασιλείου, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο διακεκριμένος σκηνοθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ Αλέξανδρος Ευκλείδης.


Η Τhe Artbassador προμήθευσε την Ορχήστρα με το μουσικό υλικό του έργου, από τον εκδοτικό οίκο FABER MUSIC ΑΓΓΛΙΑΣ.