BEETHOVEN 250 ΧΡΟΝΙΑ

Ωδή στον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν.

Το 2020 συμπληρώνονται 250 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου μουσουργού Λούντβιχ βαν Μπετόβεν γι αυτό και αφιερώθηκε στον αξεπέραστο δημιουργό. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 16 Δεκεμβρίου 2019 από τη γενέτειρά του Βόννη με συναυλίες έργων του και συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια του έτους σε όλο τον κόσμο.

Δεν είναι υπερβολή να πει κάποιος ότι ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν αποτελεί μοναδικότητα στην ιστορία της τέχνης. Ένα φαινόμενο εκθαμβωτικής, σαρωτικής δύναμης και μία από τις πλέον επιδραστικές μορφές στην                     "Μπετόβεν" Andy Warhol, 1987     παγκόσμια καλλιτεχνική ιστορία που ήρθε στον κόσμο για να αλλάξει για πάντα                                                            την έννοια της μελωδίας. Ιδιοφυής δημιουργός που διεύρινε μουσικά τη σονάτα, τη συμφωνία, το κονσέρτο και το κουαρτέτο, συνδυάζοντας όργανα και φωνητικά με έναν μοναδικό τρόπο.Eισήγαγε νέους θεσμούς, επαναπροσδιορίζοντας τις μουσικές φόρμες της εποχής του και με το ορμητικό του πάθος, ο πρωτοπόρος μουσουργός οδήγησε τη μουσική στο ρεύμα του Ρομαντισμού.

Με την ιδιαίτερη προσωπικότητα και την αντισυμβατική ζωή του που σημαδεύτηκε από τη μάχη με την κώφωση ,όταν τα τελευταία χρόνια της ζωής του συνέθετε τα σημαντικότερα έργα του χωρίς να ακούει τους ήχους που δημιουργούσε, ο ιδιοφυής συνθέτης πέρασε στη σφαίρα του μύθου. Σημάδεψε όλους τους μεταγενέστερους συνθέτες, με τις συμφωνίες του και τα κονσέρτα για πιάνο να μένουν στην παγκόσμια μουσική ιστορία ως παρακαταθήκη της μουσικής του μεγαλοφυΐας.

Το 2001, χειρόγραφα του Μπετόβεν από τη 9η Συμφωνία, που κατείχε η Staatsbibliothek zu Berlin, προστέθηκαν  στο Αρχείο της UNESCO “UNESCO MEMORY OF THE WORLD REGISTER’’ και έγινε η πρώτη μουσική σύνθεση  που έλαβε τέτοια τιμή. Σήμερα, δυόμιση αιώνες από τη γέννησή του τα έργα του κορυφαίου μουσουργού εξακολουθούν να εμπνέουν, η «Ωδή της Χαράς» απότελεί τον ύμνο της Ευρωπαικής Ένωσης και η μουσική του βρίσκεται δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη, καθώς ένα μέρος της 5ης Συμφωνίας ταξιδεύει από το 1977 με το Voyager 2 !