ΑΓΙΑ ΝΥΧΤΑ

Η μελωδία του Χριστουγεννιάτικου ουρανού!

Πριν 200 χρόνια περίπου η Άγια νύχτα,  ο ύμνος σύμβολο των Χριστουγέννων, ακούστηκε για πρώτη φορά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στο μικρό χωριό Όμπερντοφ της Αυστρίας. Ποια είναι όμως η ιστορία αυτής της μαγικής σύνθεσης που έχουν χιλιοτραγουδήσει μικροί και μεγάλοι σε όλο τον κόσμο;

Το 1816, ένας νεαρός ιερέας o Γιόζεφ Μορ είχε γράψει ένα ποίημα που άρχιζε με τα λόγια “Stille Nacht, Heilige Nacht”...Τα Χριστούγεννα του 1818, ο πατήρ Μορ , εφημέριος πλεον στο Όμπερντορφ, επιστράτευσε τον φίλο του, Φραντς Γκρούμπερ ντόπιο δάσκαλο και μουσικό, να συνθέσει τη μελωδία για το ποίημά του, ώστε να ερμηνευτεί με κιθάρα, κατά τη διάρκεια της Χριστουγεννιάτικης λειτουργίας. Έτσι, την παραμονή των Χριστουγέννων του 1818, οι δύο φίλοι με τη συνοδεία μιας μικρής κιθάρας,έψαλλαν στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου για πρώτη φορά την πιο αγαπημένη χριστουγεννιάτικη μελωδία όλων των εποχών.

Μέσα σε λίγα χρόνια η Άγια Νύχτα πέρασε τα σύνορα της Αυστρίας και έγινε διάσημη σε όλο τον κόσμο. Το χειρόγραφο που φέρει τη σύνθεση  και την υπογραφή του Εφημέριου Μορ ανακαλύφθηκε το 1995 και σήμερα φυλάσσεται στο Carolino Augusteum Museum του Σάλτσμπουργκ. Το 2011 η ‘Αγια Νύχτα ανακηρύχθηκε από την UNESCO ως «Μνημείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς» .

Κάθε χρόνο, τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων, η αγαπημένη μελωδία, ψάλλεται σε περισσότερες από 300 γλώσσες και διαλέκτους σε όλο τον κόσμο, συγκινεί και εμπνέει, σκορπώντας σε κάθε γωνιά του πλανήτη το αιώνιο μήνυμα της ελπίδας και της ειρήνης.