ΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 2023 ****JON FOSSE****

Ο Σκανδιναβός Nομπελίστας δημιουργός Jon Olav Fosse είναι αδιαμφησβήτητα ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους σύγχρονους θεατρικούς συγγραφείς και πεζογράφους σε όλο τον κόσμο. Το τεράστιο έργο του καλύπτει μια ευρεία γκάμα και αποτελείται από μυθιστορήματα, διηγήματα, ποίηση, παιδική λογοτεχνία, δοκίμια και θεατρικά έργα, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε 40 γλώσσες, ενώ παρουσιάζονται σε περρισότερες από 800 θεατρικές σκηνές σε όλο τον κόσμο. 

Ο Jon Fosse γεννήθηκε στο Haugesund της Νορβηγίας. Έκανε το ντεμπούτο του ως συγγραφέας το 1983 με το μυθιστόρημα Raudt, svart (Κόκκινο, μαύρο), ενώ το πρώτο του θεατρικό έργο Og aldri skal vi skiljast (Και δε θα χωρίσουμε ποτέ) εκδόθηκε και παρουσιάστηκε στην Εθνική Σκηνή του Bergen το 1994. Τον Αύγουστο του 2000 του απονεμήθηκε το Θεατρικό Βραβείο του Βορρά ενώ τον Δεκέμβριο του 2003 χρίστηκε Ιππότης της Γαλλικής Λεγεώνας της Τιμής. Το μινιμαλιστικό και υπερ-νατουραλιστικό ύφος του ανανέωσε ριζοσπαστικά το τοπίο της Νορβηγικής δραματουργίας.

Το 2023 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας

«για τα καινοτόμα θεατρικά έργα και την πεζογραφία που δίνουν φωνή στο ανείπωτο» 

Η ΤΗΕ ARTBASSADOR εκπροσωπεί αποκλειστικά τα έργα του Jon Fosse, σε Ελλάδα και Κύπρο, για λογαριασμό της Σουηδικής εταιρείας εκπροσώπησης Colombine Teaterförlag.