MTI EUROPE

Η Εταιρία MUSIC THEATRE INTERNATIONAL (MTI) ιδρύθηκε το 1952 από τον διάσημο και πολυβραβευμένο Αμερικανό συνθέτη – στιχουργό Frank Loesser (1910-1969) ο οποίος μεταξύ άλλων είναι ο δημιουργός των διάσημων θεαμάτων GUYS AND DOLLS, THE MOST HAPPY FELLA, HOW TO SUCCEED IN BUSINESS WITHOUT REALLY TRYING, WHERE’S CHARLEY?, και από τον παραγωγικό ενορχηστρωτή του Broadway, Don Walker (1907-1989) του οποίου μερικές από τις επιτυχίες είναι τα μιούζικαλ CAROUSEL, FIDDLER ON THE ROOF, CABARET. Σύντομα εξελίχθηκε σε μία από τις παγκόσμια κορυφαίες Εταιρίες αδειοδότησης στο θέατρο, παραχωρώντας άδειες σε επαγγελματικούς και ερασιτεχνικούς θιάσους να παρουσιάσουν επί σκηνής μιούζικαλ από τον συνεχόμενα αυξανόμενο κατάλογό τους (περισσότερους από 250 τίτλους), καλύπτοντας από τις τελευταίες επιτυχίες στο Broadway και στο West-End, τα νεανικά μιούζικαλ που γεννιούνται σε περιφερειακά θέατρα μέχρι τα κλασσικά μιούζικαλ. Νέα και αξιοσημείωτα έργα βρίσκουν το κοινό τους και γίνονται γνωστά ενώ μεγάλα και καθιερωμένα έργα συνεχίζουν να ευδοκιμούν και να καλλιεργούν νέες γενιές θεατών. Για να πετύχει σε αυτόν τον σκοπό, η MTI βρίσκεται πάντα σε απευθείας συνεργασία με τους δημιουργούς των σόου (συνθέτες, στιχουργούς, συγγραφείς κειμένων) και διαθέτει επίσημα κείμενα, μουσικά υλικά (παρτιτούρες) για μικρές και μεγάλες Ορχήστρες, καθώς και μία ποικιλία μέσων και πόρων σε θεατρικούς παραγωγούς όχι μόνο στις Η.Π.Α αλλά και σε περισσότερες από 60 χώρες παγκοσμίως.

Ο κατάλογος της MTI περιλαμβάνει τα θεάματα: ΑΝΝΙΕ, BILLY ELLIOT, ELF, FAME, FIDDLER ON THE ROOF, THE FULL MONTY, GRAND HOTEL, GUYS AND DOLLS, HAIRSPRAY, INTO THE WOODS, JAMES AND THE GIANT PEACH, JEKYLL AND HIDE, KINKY BOOTS, LEGALLY BLONDE, MAMMA MIA!, MISS SAIGON, NEXT TO NORMAL, PASSION, PETER AND THE STARCATHCHER, THE PRODUCERS, SHREK, SINGIN’IN THE RAIN, TICK, TICK…BOOM, WEST SIDE STORY, WOMEN ON THE VERGE OF A NERVOUS BREAKDOWN καθώς και τα μιούζικαλ της Disney όπως AIDA, ALADDIN, BEAUTY AND THE BEAST, HIGH SCHOOL MUSICAL, THE LITTLE MERMAID, MARY POPPINS, MY SON PINOCCHIO, TARZAN, κλπ.

Υποστηρίζοντας ότι το θέατρο δεν έχει μόνο ρόλο ψυχαγωγικό αλλά και κυρίως εκπαιδευτικό, η MTI έχει ως μέλημά της να μεγαλώσει τη νέα γενιά καλλιτεχνών και κοινού  με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Για αυτό τον λόγο δημιουργήθηκε από το 1994 η MTI Broadway Junior Collections, JR. and Kids με σκοπό να παρουσιάζεται αυτή η συλλογή των μιούζικαλ από μαθητές γυμνασίου και δημοτικών σχολείων αντίστοιχα. Αυτά τα θεάματα είναι μικρής διάρκειας (μέχρι 60 λεπτά και μέχρι 30 λεπτά αντίστοιχα) εγκεκριμένες από τους δημιουργούς, εκδοχές των πιο αγαπημένων μιούζικαλ, όπως : ANNIE, GUYS AND DOLLS, DISNEY’S: ALLADIN, ALICE IN WONDERLAND, BEAUTY AND THE BEAST, κλπ. Με την υποστήριξη του MTI ShowKit, ενός πολύ χρήσιμου διεπιστημονικού διδακτικού εργαλείου, η επιτυχία της παραγωγής είναι εγγυημένη. Η MTI προσφέρει επιπλέον τις MTI School Editions, δηλαδή προ εγκεκριμένες από τους δημιουργούς διασκευές θεαμάτων για να παρουσιαστούν από μαθητές λυκείου, όπως την τεράστια επιτυχία LES MISERABLES (η οποία ήταν η πρώτη σχολική έκδοση της MTI η οποία διατέθηκε το 2002), AIDA, RENT, MISS SAIGON, κλπ. Άλλη μία ειδική προσφορά της MTI είναι η Theatre for Young Audiences (TYA) η οποία περιλαμβάνει μία μεγάλη ποικιλία από μιούζικαλ διάρκειας κάτω από 90 λεπτά  και με μικρότερο αριθμό ηθοποιών, για να παρουσιαστούν από ενήλικες σε παιδιά.

Η MTI έχει επίσης αναπτύξει την MTI Concert Library, στην οποία διατίθενται για συναυλίες διασκευές για συμφωνική ορχήστρα επιλεγμένων μουσικών θεατρικών δημοφιλών θεμάτων καθώς παρτιτούρες των μιούζικαλ του Broadway. H MTI έτσι διαθέτει προς μίσθωση το μουσικό υλικό (παρτιτούρες) ενός μεγάλου αριθμού τραγουδιών σύγχρονων μεγάλων συνθετών (συμφωνικά, ποπ, παραδοσιακά) ανταποκρινόμενη στην αυξανόμενη ζήτηση ενηλίκων και παιδιών για συναυλίες με δημοφιλή μουσική θεάτρου.

Και ακόμα μερικές ενδιαφέρουσες ιστορικές πληροφορίες: Το λογότυπο της MTI το οποίο παρουσιάζει το αριστερό χέρι ενός διευθυντή ορχήστρας, είναι μια διασκευή της εικόνας που δημιούργησε ο Al Hirschfeld (1903-2003), o κορυφαίος καρικατουρίστας του Broadway, ο οποίος τιμήθηκε με το National Medal of Arts. Πολλοί θεώρησαν ότι ο διευθυντής ορχήστρας στην εικόνα είναι ο συνιδρυτής της MTI Frank Loesser, όμως αυτή η υπόθεση δεν είναι σωστή γιατί ο Frank Loesser ήταν δεξιόχειρας. Ο Al Hirschfeld συνήθιζε να κρύβει το όνομα της κόρης του Nina, συχνά πυκνά στα σχέδιά του. Στο πρωτότυπο σχέδιο του λογότυπου της MTI, μπορεί να ανακαλύψει κάποιος το όνομα Nina τουλάχιστον οκτώ φορές.