Θέατρο

2023 ΕΛΕΥΣΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

23 July 2023 ΜΥΣΤΗΡΙΟ 35 ΑΙΣΧΥΛΟΥ PROJECT – IANNΗΣ ΞΕΝΑΚΗΣ: ORESTEIA / ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ

To μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της Ευρώπης, ξεκινά στην ιστορική πόλη της Ελευσίνας όπου παρουσιάζεται ένα πλούσιο, καινοτόμο καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Μυστήρια Μετάβασης», με 130 καλλιτεχνικά έργα, 465 εκδηλώσεις, 30 χώρους, 17 είδη τέχνης, 192 Έλληνες και 137 διεθνείς δημιουργούς από 30 χώρες.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, στο Μυστήριο 35 "ΑΙΣΧΥΛΟΥ Project", παρουσιάζονται δύο μεγάλες θεατρικές παραγωγές έργων του Αισχύλου και μια μοναδική συναυλία από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και τους εκλεκτούς συνεργάτες της, που θα ερμηνεύσουν το εμβληματικό έργο του Ιάννη Ξενάκη"Ορέστεια".  

Εμπνεόμενος ευθέως από το λόγο του Αισχύλου, ο Ιάννης Ξενάκης, ένας από τους στυλοβάτες της διεθνούς μουσικής πρωτοπορίας κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, συνέθεσε την "Ορέστειά" του (1965-1966), ένα έργο που συμπυκνώνει την πλοκή και την ουσία της αισχύλειας τριλογίας και ταλαντεύεται ανάμεσα στην όπερα, στο ορατόριο και στο μυσταγωγικό χορόδραμα.

Η ΤΗΕ ARTBASSADOR προμήθευσε την Ορχήστρα με το μουσικό υλικό του έργου του Ιάννη Ξενάκη, για λογαριασμό του Εκδοτικού Οίκου BOOSEY & HAWKES UK.