Θέατρο

«Ένα καπέλο γεμάτο βροχή» του Μάικλ Γκάτσο.

Το Εθνικό Θέατρο θα ανεβάσει το διάσημο έργο του Μάικλ Γκάτσο “Ένα καπέλο γεμάτο βροχή” τη χειμερινή θεατρική περίοδο 2013-2014. 

Η παράσταση θα λάβει χώρα στη νεανική σκηνή, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κορδέλλα και μετάφραση της Κάλλιας Παπαδάκη. 

Ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου κ. Σωτήρης Χατζάκης επισήμανε ότι “το θέμα του έργου «Ένα καπέλο γεμάτο βροχή» παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο και ότι με το ανέβασμά του στη Νεανική Σκηνή επιθυμούν να δώσουν στα νέα παιδιά ένα μήνυμα κατά των ναρκωτικών, τα οποία σήμερα κατακλύζουν τους δρόμους γύρω από το Θέατρο”.

To θεατρικό έργο “A Hatful of Rain” γράφτηκε το 1955 και την ίδια χρονιά ανέβηκε σε παράσταση στην Νέα Υόρκη σε σκηνοθεσία του Φρανκ Κορσάρο και πρωταγωνιστές τους Μπεν Γκαζάρα, Σέλλεϊ Γουίντερς και Άντονι Φραντσιόζα. Σε συνέχεια της θεατρικής του επιτυχίας, το έργο μεταφέρθηκε με εξίσου μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο.

Το “A Hatful of Rain” πραγματεύεται ένα το θέμα ταμπού για την εποχή του, αυτό του εθισμού από τα ναρκωτικά, το οποίο παραμένει διαχρονικά επίκαιρο ως και σήμερα. 

Η υπόθεση εξελίσσεται σε ένα φτωχικό διαμέρισμα στις εργατικές κατοικίες με τον Τζόνι, βετεράνο του πολέμου της Κορέας, να βρίσκεται εθισμένος στη μορφίνη σε συνέχεια της νοσηλείας του σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Η εξάρτησή του τον αποξενώνει από τη σύζυγο του Σήλια που είναι έγκυος και τον μικρότερο αδερφό του, ενώ η άφιξη του πατέρα του περιπλέκει την κατάσταση ακόμα περισσότερο, οδηγώντας την σε μια δραματική κορύφωση.

Η μεταφορά του έργου στον κινηματογράφο έγινε από τον ίδιο το συγγραφέα σε συνεργασία με τους Άλφρεντ Χέιζ και Καρλ Φόρμαν. Την ταινία σκηνοθέτησε ο Φρεντ Τσίνεμαν με πρωταγωνιστές τους Ντον Μάρεϊ, Εύα Μαρί Σεντ και Άντονι Φραντσιόζα. Ο Άντονι Φραντσίοζα ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Ά Ανδρικής Ερμηνείας, ενώ ο σκηνοθέτης Φρεντ Τσίνεμαν προτάθηκε για το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ της Βενετίας.

Περισσότερες πληροφορίες

Το “Ένα καπέλο γεμάτο βροχή” του Μάικλ Γκάτσο είναι το δεύτερο κατά σειρά έργο που η “The Artbassador” αδειοδοτεί για το Εθνικό μας Θέατρο. Η άδεια δόθηκε για λογαριασμό της ICM Partners που εκπροσωπεί το Estate του Michael Gazzo.

 

Λίγα λόγια για τον Michael Vincente Gazzo.

Ο Michael V. Gazzo γεννήθηκε στο Hillside του New Jersey τον Απρίλιο του 1923. Μόλις έληξε ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος, παρακολούθησε μαθήματα στo δραματικό εργαστήρι του Erwin Piscator.

Την πρώτη του μεγάλη διάκριση γνώρισε υπό τη ιδιότητα του θεατρικού συγγραφέα με το παραπάνω έργο του «A Hatful of Rain».
Την επιτυχημένη μεταφορά του θεατρικού έργου "A Hatful of Rain" στον κινηματογράφο ακολούθησε η δραστηριοποίηση του Gazzo υπό την ιδιότητα του σεναριογράφου με ταινίες όπως το “King Creole”, με πρωταγωνιστή τον Elvis Presley. O M. Gazzo ασχολήθηκε και με την ηθοποιία όπου και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Η ερμηνεία του το 1974 στην ταινία “The Godfather: Part II” στο ρόλο του Frank Pentangeli του χάρισε την υποψηφιότητα για ένα Oscar στην κατηγορία “Best Supporting Actor”. Η ενασχόλησή του με τον κινηματογράφο και την τηλεόραση συνεχίστηκε μέχρι το τέλος της ζωής του, στις 14 Φεβρουαρίου 1995.

 

 

 

 

A Hatful of Rain