Θέατρο

HIMMELWEG “Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ” του Juan Mayorga

07 October 2019- 26 November 2019 Το έργο σταθμός της σύγχρονης Ισπανικής δραματουργίας, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα του Β' Παγκοσμίου πολέμου!

Himmelweg σημαίνει "ο δρόμος για τον ουρανό". 'Ενας τίτλος γεμάτος παραπλάνηση, ειρωνεία και υποκρισία, καθώς έτσι κυνικά ονόμαζαν οι Γερμανοί το διάδρομο που οδηγούσε τους Εβραίους στους μακάβριους θαλάμους αερίων. Ένα συγκλονιστικό έργο του Ισπανού βραβευμένου θεατρικού συγγραφέα, Χουάν Μαγιόργκα, που αποτυπώνει με πιστή ακρίβεια την αληθινή ιστορία που λίγοι γνωρίζουν.

Κατά τη διάρκεια του Β' παγκοσμίου πολέμου, ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης Εβραίων στην Τσεχοσλοβακία, το Theresienstadt, μεταμορφώθηκε κυριολεκτικά σε θεατρική σκηνή με σκοπό να υποδεχθεί την πιο σκοτεινή θεατρική παράσταση της σύγχρονης ιστορίας. Η ναζιστική κυβέρνηση του Βερολίνου επιβάλλει σε επιλεγμένους κρατούμενους να δημιουργήσουν μια εικόνα αξιοπρεπούς διαβίωσης, για χάρη της κοινης γνώμης που είχε θορυβηθεί από τις φήμες που κυκλοφορούσαν για την τραγική πραγματικότητα. Η γιγαντιαία επιχείρηση ωραιοποίησης του εγκλήματος προετοιμαζόταν επί ένα χρόνο και έκανε την θεαματική της «πρεμιέρα» ενώπιον του «κοινού» της στις 23 Ιουνίου του 1944. «Ο Φύρερ χαρίζει στους Εβραίους μια πόλη» ήταν ο τίτλος της ταινίας που γυρίστηκε στη συνέχεια από τους ναζί, με σχετικά πλάνα που εξαίρουν την γενναιοδωρία του Φύρερ απέναντι στους κρατούμενους.

Με όχημα αυτή τη συνταρακτική ιστορία, ο Χουάν Μαγιόρκα περνά πέρα από την ιστορική αναπαράσταση των γεγονότων και μας παρουσιάζει ένα έργο επίκαιρο, που θίγει κάθε μορφή κατάχρησης εξουσίας, χειραγώγησης και φαλκίδευσης της πραγματικότητας, μιλώντας για το σύγχρονο άνθρωπο. Το θεατή που κοιτά χωρίς να βλέπει πραγματικά και ενδίδει με ευκολία στα φαινόμενα προκειμένου να καθησυχάσει την συνείδησή του!

"Είναι πολύ συγκινητικό για μένα το γεγονός ότι το Himmelweg θα παρασταθεί εκεί όπου γεννήθηκαν η Ευρώπη και το θέατρο" -Juan Mayorga

Το θεατρικό αριστουργημα "Himmelweg", σε παραγωγή της εταιρείας "ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ",  σε μετάφραση της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και σκηνοθεσία της Ελενας Καρακούλη, παρουσιάζεται στη σκηνή του θεάτρου Τζένη Καρέζη, σε μία συγκλονιστική παράσταση, εμπλουτισμένη με φωτογραφικό υλικό και κινηματογραφημένα πλάνα, που θα καθηλώσει το κοινό, προσφέροντας ένα αληθινό μάθημα ζωής! Παίζουν: Νίκος Ψαρράς, Δημήτρης Παπανικολάου, Θανάσης Δήμου, Βερονίκη Στογιαννίδου / Δανάη Hoffmann.

Η THE ARTBASSADOR χορήγησε την άδεια για την ελληνική παραγωγή, για λογαριασμό της μεταφράστριας του έργου Μαρίας Χατζηεμμανουήλ.