Μουσική

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης για τον Γκούσταβ Μάλερ

02 December 2016 H Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης τιμά τον Γκούσταβ Μάλερ σε μια μοναδική συναυλία.

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσίασε στις 2 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μια μοναδική συναυλία αφιερωμένη στον σπουδαίο Γκούσταβ Μάλερ, τον ασυμβίβαστο καλλιτέχνη που χάραξε με συνέπεια το δικό του συνθετικό δρόμο επιδιώκοντας σταθερά την τελειότητα.

To έργο ADAGIO FROM SYMPHONY NO 10 FOR ORCHESTRA είναι το κύκνειο άσμα του 'τελευταίου των ρομαντικών'. Το ‘Αντάτζιο’ είναι το μόνο μέρος της συμφωνίας που ολοκλήρωσε ο Μάλερ πριν πεθάνει και αντανακλά την εσωτερική ταραχή του μπροστά στον επερχόμενο θάνατο, αλλά και τη θλίψη του για την απιστία της συζύγου του. Στο χειρόγραφό του πάνω στην παρτιτούρα του έργου γράφει χαρακτηριστικά: «Έζησα για σένα! Πεθαίνω για σένα!» Το TOTENFEIER SYMPHONIC POEM FOR ORCHESTRA ταλαιπώρησε για 5 χρόνια το δημιουργό του, που προσπαθούσε να αποφασίσει για το αν θα αποτελέσει μέρος μίας συμφωνίας ή όχι. Τελικά αποτέλεσε την πρώτη ύλη για το πρώτο μέρος της περίφημης ‘Συμφωνίας της Αναστάσεως’.

Την Ορχήστρα διεύθυνε ο μαέστρος Ερρίκος Φρέζης.

H THE ARTBASSADOR προμήθευσε την Ορχήστρα με το μουσικό υλικό των έργων για λογαριασμό του εκδοτικού οίκου UNIVERSAL EDITION Αυστρίας.