Θέατρο

ΤΟ 3o ΚΥΜΑ

Μία δυναμική πρεμιέρα από το ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ για την εφηβική σκηνή τον Οκτώβριο 2014

To έργο “THE THIRD WAVE” (TΟ ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ) των Ron Jones και Joseph Robinette, σε μετάφραση του Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία του Νίκου Αρβανίτη, ανεβαίνει από το Εθνικό Θέατρο στην εφηβική σκηνή του Θεάτρου ΧΩΡΑ στην Κυψέλη, τον Οκτώβριο του 2014, στο πλαίσιο του προγράμματος της χειμερινής θεατρικής περιόδου 2014-2015.  

Πρόκειται για μία πραγματική ιστορία που αφορά ένα πείραμα που έγινε το 1967 στο Γυμνάσιο του Cubberley στη Βόρεια Καλιφόρνια, σε μία εποχή έντονης κοινωνικής επανάστασης, ενώ εξελισσόταν ο πόλεμος στο Βιετνάμ. Το έργο επικεντρώνεται γύρω από τον 25χρονο, χαρισματικό και δημοφιλή καθηγητή Κοινωνικών Επιστημών Ron Jones, γνωστό για τις ανορθόδοξες μεθόδους του και την τάξη του στο μάθημα της παγκόσμιας σύγχρονης ιστορίας. Όταν ένα μαθητής ρωτά πώς είναι δυνατόν τόσοι πολλοί Γερμανοί να αρνούνται το Ολοκαύτωμα κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο καθηγητής αποφασίζει να τους το αποδείξει, εξασκώντας τους σε πειθαρχεία αντίστοιχη αυτής ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος. Προς μεγάλη του έκπληξη, οι μαθητές ενθουσιάζονται μπροστά στην επιβολή κανόνων και την εξουσία αυτής της πειθαρχίας και μέσα σε μία εβδομάδα, παραιτούνται της ελευθερίας τους προς χάριν της προοπτικής μίας υποτιθέμενης ανωτερότητας επί άλλων συμμαθητών τους στο σχολείο. Κυκλοφορούν με στολή, εμβλήματα, λάβαρα, ομοιόμορφους χαιρετισμούς και με θέρμη κατασκοπεύουν και τρομοκρατούν τους συμμαθητές τους. Το μότο του είναι: «Ισχύς μέσα από την πειθαρχία, την κοινότητα, τη δράση, την υπερηφάνεια.»  Η τάξη ονομάζεται «Το 3ο κύμα» και σύντομα και άλλες τάξεις, ακόμη και από γειτονικά σχολεία, επιθυμούν να γίνουν μέλη αυτής της «ελίτ» κοινωνίας. Στο τέλος της εβδομάδας, φοβούμενος ότι αυτό το κίνημα ξεφεύγει από τον έλεγχό του, ο καθηγητής αποφασίζει να το λήξει. Αναγγέλλει στους μαθητές του ότι το κίνημα αυτό αποτελεί μέρος ενός εθνικού κινήματος με νέο αρχηγό και τους καλεί να παρακολουθήσουν την τηλεοπτική αναγγελία του το βράδυ της Παρασκευής. Αντ’ αυτής, ο καθηγητής τους αποκαλύπτει ότι υπήρξαν μέλη ενός πειράματος στο φασισμό και ότι όλοι τους με τη θέλησή τους απέκτησαν μία αίσθηση ανωτερότητας όπως αυτή που είχαν οι Γερμανοί πολίτες κατά τη διάρκεια του Ναζισμού.

Σύντομα μετά το πείραμα, ο Ron Jones απελύθη από το σχολείο και στη συνέχεια, για πολλά έτη δίδασκε σε σωματικά και διανοητικά ανάπηρους δράμα και αθλήματα, θέτοντας ως στόχο του να τους ενδυναμώσει.

Το χρονικό του πειράματος διασκευάστηκε σε τηλεοπτική σειρά, γερμανική ταινία με τον τίτλο «Die Welle», μιούζικαλ, τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ και θεατρικό έργο.   
    
H THE ARTBASSADOR χορήγησε την άδεια της από σκηνής θεάτρου παρουσίασης του έργου στην ελληνική γλώσσα για λογαριασμό της Dramatic Publishing, που διαχειρίζεται τα συγγραφικά δικαιώματα των Ron Jones και Joseph Robinette.
 
Πληροφορίες για την παράσταση εδώ

Πληροφορίες για το πείραμα εδώ