Μουσική

ANDREA CHÉNIER του Umberto Giordano

31 March 2021- 31 July 2021 ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ /GNO TV

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821,  η Εθνική Λυρική Σκηνή  παρουσιάζει την πρώτη παραγωγή του επετειακού της προγράμματος στη GNO TV. Πρόκειται για την εμβληματική όπερα ''Αντρέα Σενιέ" , το διασημότερο έργο ενός από τους πλέον αντιπροσωπευτικούς εκπροσώπους της Giovane Scuola, του Ουμπέρτο Τζορντάνο.

Έργο δυνατό και ρεαλιστικό, η όπερα του Ουμπέρτο Τζορντάνο διαδραματίζεται μέσα στην εκρηκτική περίοδο των παραμονών της Γαλλικής επανάστασης, το πνεύμα της οποίας επηρέασε καθοριστικά τις εξελίξεις στον ελληνικό χώρο που οδήγησαν στην Επανάσταση του 1821.  Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Σκάλα του Μιλάνου στις 28 Μαρτίου 1896, έναν αιώνα μετά τη Γαλλική Επανάσταση, με σπουδαίους πρωταγωνιστές της εποχής στους κεντρικούς ρόλους, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία. Στην Ελλάδα το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά  από την Εθνική Λυρική Σκηνή τον Μάρτιο του 1965, στο Θέατρο Ολύμπια.

Δράμα σε ιστορικό περιβάλλον, η όπερα ''Αντρέα Σενιέ" επικεντρώνεται στα τελευταία χρόνια της ζωής και το τραγικό τέλος του διάσημου Γάλλου ποιητή Αντρέ Σενιέ (1762-1794). Οι διαχρονικές αξίες που προβάλλονται στο έργο συνδυάζονται αριστοτεχνικά με το έντονο ερωτικό και δραματικό στοιχείο. Η γοητευτική μουσική του Τζορντάνο αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο τους έρωτες και τα πάθη των ηρώων, τις συγκρούσεις των αντίπαλων κοινωνικών ομάδων και τη φλογισμένη ατμόσφαιρα της εποχής της Γαλλικής Επανάστασης εκεί όπου η γκαβότα –τυπικός χορός της αριστοκρατίας– αντιπαραβάλλεται με το Ça ira, την Καρμανιόλα και τη Μασσαλιώτιδα.  

Στην εξαιρετική παραγωγή της ΕΛΣ, τη μουσική διεύθυνση της ορχήστρας της ΕΛΣ έχει αναλάβει ο Φιλίπ Ωγκέν ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Νίκος Πετρόπουλος.Στους κεντρικούς ρόλους,  οι διεθνούς εμβέλειας ερμηνευτές Μαρσέλο Άλβαρες, Δημήτρης Πλατανιάς και Μαρία Αγκρέστα, μαζί με μια πλειάδα αξιόλογων συμπρωταγωνιστών. 

H ΤΗΕ ARTBASSADOR, προμήθευσε την Ορχήστρα με το μουσικό υλικό του έργου, από τον Εκδοτικό Οίκο EMS – Music of All Publishers