Θέατρο

MASTERCLASS του Terrence McNally

H παράσταση φαινόμενο συνεχίζει το ταξίδι της για τέταρτη χρονιά, στο θέατρο Παλλάς!

2018-2021 «MasterClass» του Terrence McNally: Θέατρο Μικρό Χορν, Θέατρο Χορν, Θέατρο Παλλάς Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κύπρος. Η ασταμάτητη διαδρομή της θρυλικής sold out παράστασης που αποθεώθηκε από κοινό και κριτικούς. Η PRIME ENTERTAINMENT, του αξέχαστου Μιχάλη Αδάμ, πραγματοποιεί την επιθυμία του, συνεχίζοντας την παράσταση που εκείνος οραματίστηκε για 4η χρονιά, στο ιστορικό θέατρο Παλλάς σε μια συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής Θεατρικές Σκηνές. Από 1 Νοεμβρίου 2021 και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, η Μαρία Ναυπλιώτου θα ζωντανέψει ξανά τον μύθο της θρυλικής ελληνίδας, που υπήρξε η μεγαλύτερη Φωνή του εικοστού αιώνα και την έλεγαν Μαρία. Στο τιμόνι της σκηνοθεσίας ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, ενώ τη μετάφραση υπογράφει ο Στρατής Πασχάλης.

Το πολυβραβευμένο έργο-Τony & Drama Desk Award- του Αμερικανού συγγραφέα Terrence McNally, βασίστηκε στο περίφημο σεμινάριο, όπου δίδαξε η Μαρία Κάλλας στη Μουσική Σχολή Τζούλλιαρντ της Νέας Υόρκης, στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Έκανε πρεμιέρα το 1995 στη Φιλαδέλφεια και μετά στο Μπρόντγουεϊ, με πρωταγωνίστρια τη Ζόι Κάλντγουελ, γνωρίζοντας μοναδική επιτυχία. Έκτοτε διέγραψε μια μακρά πορεία με λαμπερές ερμηνείες από σπουδαίες πρωταγωνίστριες, όπως η Φαίη Ντάναγουεϊ, αλλά και η Φαννύ Αρντάν στο Παρίσι σκηνοθετημένη από τον Ρομάν Πολάνσκι.  Στην Ελλάδα, το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1997-1998 σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη και μετάφραση του Μάριου Πλωρίτη, με την Κάτια Δανδουλάκη στον ρόλο της Κάλλας. 

Κοντά στη δύση της καριέρας της και λίγο μετά το γάμο του άλλοτε λατρεμένου της Ωνάση με τη Τζάκι Κέννεντι και τη δική της εμβληματική εμφάνιση στην κινηματογραφική «Μήδεια» του τραγικού Παζολίνι, η Μαρία Κάλλας αποφασίζει να παραδώσει μαθήματα φωνητικής σε νέους λυρικούς σπουδαστές της Μουσικής Σχολής Τζούλλιαρντ. Με ραγισμένη φωνή και καρδιά και λίγο πριν την καταβάλει η κατάθλιψη η μεγάλη αοιδός ξεδιπλώνει όλες τις πτυχές της συγκλονιστικής ζωής της και τα μυστικά της μοναδικότητάς της. Αγέρωχη και απεγνωσμένη, σκληρή και ευαίσθητη, δυνατή και ευάλωτη, αναπολεί, εξοργίζεται, σπαράζει και σαρκάζει, ξεδιπλώνοντας τα εντος της στην τελευταία πράξη της ταραχώδους ζωής της, λίγο πριν το τραγικό τέλος της.

Αξεπέραστη και εκρηκτική η Μαρία Ναυπλιώτου, αποδίδει μοναδικά τον πολυδιάστατο και περίπλοκο ψυχισμό της Μαρίας Κάλλας σε μια ερμηνεία ζωής, για την οποία τιμήθηκε με το Θεατρικό Βραβείο Κοινού 2019 από το περιοδικό Αθηνόραμα. Η ευφυής και πρωτότυπη σκηνοθεσία του χαρισματικού Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου μας μεταφέρει στο λιτό σκηνικό μιας ωδιακής αίθουσας, απογειώνοντας την ερμηνεία της μεγάλης ηθοποιού. Αποσπάσματα από γνωστές άριες της μεγάλης ντίβας, ερμηνεύονται έξοχα επί σκηνής συνοδεία πιάνου, προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό δημιούργημα γεμάτο ποιητική μαγεία.

Η THE ARTBASSADOR χορήγησε την άδεια για την από σκηνής παρουσίαση του έργου για λογαριασμό του Ατζέντη WILLIAM MORRIS ENDEAVOR.