Μουσική

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ

24 April 2021 Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης τιμούν την 106η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων με μια μοναδική συναυλία μνήμης, η οποία θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ3, το Σάββατο 24 Απριλίου. 

Η Γενοκτονία των Αρμενίων έχει αναγνωριστεί ομόφωνα από τη Βουλή των Ελλήνων το 1996. Η 24η ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ημερομηνία κατά την οποία το καθεστώς των Νεότουρκων (1915) εξαπέλυσε την πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα, με ομαδικές εκτελέσεις λογίων και προυχόντων της αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης, έχει καθιερωθεί διεθνώς ως η επίσημη ημέρα μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας. 

Υπό τη μουσική διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη και με τη σύμπραξη της Σοπράνο Συρανούς Τσαλικιάν, η ΚΟΘ θα παρουσιάσει έργα των κορυφαίων Αρμενίων συνθετών Edvard Mirzoyan και Aram Khachaturian καθώς και  αποσπάσματα από το έργο του Χρήστου Χατζή Light from the Cross (Φως εκ του Σταυρού) βασισμένο σε ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας της Αρμενικής Εκκλησίας. Ποίηση απαγγέλουν ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ Νίκος Κολοβός και η Αράξια Γκαναπετιάν(στα Αρμένικα).

Η THE ARTBASSADOR προμήθευσε την ορχήστρα με το μουσικό υλικό των παρακάτω έργων: 

  • Lyrical Poem “Shushanik” του Εdvard Mirzoyan, ευγενική παραχώρηση εκ μέρους της κας ZΑRA ΜIRZOYAN  και του κου ARSHAK MIRZOYAN.
  • Adagio of Spartacus and Phrygia,  από το μπαλέτο Spartacus Suite αρ. 2, του Aram Khachaturian, για λογαριασμό του Εκδοτικού Οίκου SIKORSKI-A CONCORD COMPANY MEMBER.